09.10.2013.

Punčke

Punčke su trio iz Vinkovaca i Novske osnovan 2007. U početku je bend imao čak šest članica, no krajem 2009. vraćaju se tročlanoj jezgri koju čine Lucija Ivšić (vokal/gitara), Ena Baćanović - Ruby (bubnjevi) i Anja Tkalec (bas gitara). Kako se ne žele ograničavati na samo jedan glazbeni pravac, Punčke danas u svojim pjesmama kombiniraju različite utjecaje i stvaraju drugačiji zvuk od onoga što je bilo u početku benda.

Publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Nirvane, Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih. Kako je u srpskom “Novom Magazinu” rečeno: “…Ove mlade dame su spojile “The White Stripes” minimalizam, vokalno saglasje, iskrenost i direktnost u liričkom inspirativnom ključu! Sasvim dovoljno reprezentativno i dobro!”.

Sa svojim energičnim i žestokim nastupima, Punčke su uspjele skupiti brojnu publiku i fanove te dosad iza sebe imaju preko 200 održanih nastupa na prostorima bivše Jugoslavije i šire, a možda je najbitnije spomenuti ulazak u finale 4. Jelen Demofesta u Banja Luci gdje su Punčke ušle u konkurenciju 12 najboljih bendova regije te nastupi na INmusic-u 2012.godine i na Terraneo festivalu 2013.godine.

Ove godine je izašao dokumentarni film o Punčkama pod nazivom Punčke (Filip Meštrović, Marinko Marinkić) koji se prikazuje na brojnim hrvatskim i europskim filmskim festivalima i doživljava pozitivne kritike.

Do sada su izbacile demo Robot Koji Hekla (2010.), EP Mehanizmi Obrane (2012.) i studijski album Sunčano s povremenom naoblakom (2013.) Album je snimljen u zagrebačkom studiju KramasoniK pod producentskom palicom Hrvoja Nikšića. Sva izdanja su dostupna za besplatan download putem njihovih stranica.